Vyberáme podlahu: laminát, drevo, vinyl alebo korok?

Výber podlahy je jedno z najdôležitejších rozhodnutí, ktoré vás čaká pri zariaďovaní interiéru. Podlaha totiž ovplyvní radu vecí, na ktorých vám doma záleží: vzhľad, funkčnosť i pohodlie bývania pre celú rodinu. Ako vybrať tú najlepšiu podlahu? A na čo si dať pozor, aby ste neskôr svoje rozhodnutie neoľutovali?

Rôzne typy podláh na trhu

Ak si zariaďujete nové bývanie alebo renovujete staršiu nehnuteľnosť, na výber dnes máte rôzne typy podláh: drevo, laminát, vinylové podlahy LVT známe tiež ako PVC podlahy, linoleum, dlažbu či netradičnejšie typy podláh ako kompozit, liate podlahy a marmoelum.

V tomto článku si posvietime na štyri tradičné a rokmi overené typy: laminátovú, drevenú, vinylovú a korkovú podlahu. Aké sú ich výhody a nevýhody? Poďme sa na ne pozrieť pod lupou. Mnohé vás totiž prekvapia.

Laminátová podlaha
Zdroj foto: Adobe Stock

Laminátová podlaha

Azda najčastejšou voľbou v slovenských domácnostiach býva laminátová plávajúca podlaha. Laminátové podlahy sú praktickou a lacnejšou alternatívou voči dreveným podlahám, ktorých kresbu i farebnosť dokážu efektne kopírovať.

Ich výhodou je vysoká odolnosť voči poškodeniu. Laminát je vyrobený z niekoľkých vrstiev, pričom vrchná ochranná vrstva má za úlohu efektívne odolávať škrabancom, škvrnám a dokonca aj blednutiu farieb v dôsledku priameho slnečného žiarenia.

Vďaka týmto vlastnostiam je laminát ideálnym riešením napr. pre domácnosti s domácimi miláčikmi alebo malými deťmi, kde je riziko nechceného poškodenia vyššie. Dajte si však pozor na veľmi lacnú laminátovú podlahu, kde môže byť miera odolnosti nižšia.

Na nerozoznanie od dreva

Vďaka moderným technológiám je dnes laminátová podlaha na pohľad takmer na nerozoznanie od dreva, kameňa alebo dokonca keramických dlaždíc. Ľahko ju zladíte s akýmkoľvek interiérovým štýlom, či už preferujete moderný minimalistický vzhľad, teplý rustikálny štýl alebo elegantnú klasiku. Ak chcete dať vášmu príbytku luxusný nádych, s laminátovou podlahou to zvládnete aj pri obmedzenom rozpočte.

Navyše, laminátové podlahy sú navrhnuté tak, aby ich bolo možné ľahko a rýchlo inštalovať. Vďaka systému zámkov, ktoré sa jednoducho zacvakávajú do seba bez potreby lepenia, to hravo zvládnete svojpomocne aj za jedno poobedie. Rovnako jednoduchá bude aj demontáž, ak by ste sa rozhodli  podlahu v budúcnosti vymeniť.

Laminátová podlaha Villeroy Boch
Zdroj foto: Villeroy Boch – nájdete v sieti WOODCOTE Interiérové Štúdio

A čo vlhkosť v kuchyni?

Ako každý materiál, aj laminát má svoje špecifické obmedzenia. Jedným z nich je nižšia odolnosť voči vode a vlhkosti. Niektoré  tradičné laminátové podlahy môžu pri dlhodobom vystavení vlhkosti alebo priamemu kontaktu s vodou nepríjemne napučať alebo sa deformovať. To môže byť problémom v kuchyni, kúpeľni či práčovni,  kde je pravdepodobnosť vystavenia vode a tekutinám vyššia. Dnes už však na trhu existujú aj vodoodolné laminátové podlahy, ktoré zvládnu aj vlhkejšie podmienky.

Ďalším obmedzením je, že laminát pri chôdzi môže vydávať charakteristický, mierne dutý zvuk, ktorý niektorí ľudia môžu považovať za rušivý. Na rozdiel od pravého dreva, ktoré možno obnoviť brúsením a prelakovaním, pri poškodenej laminátovej podlahe musíte rozobrať veľkú časť podlahy a vymeniť celú poškodenú časť.  

Na hrúbke laminátovej podlahy záleží

Hrúbka laminátových podláh sa môže pohybovať od 6 do 12mm. Najpredávanejšie laminátové podlahy sú tie s 8 mm hrúbkou. Čím je doska hrubšia, tým je odolnejšia. Pri výbere je dobré zvážiť aj mieru záťaže: bude musieť podlaha odolať aj škrabancom domácich miláčikov? Sú v rodine deti? Koľko ľudí a ako často sa bude v miestnosti pohybovať? To všetko sú faktory, ktoré môžu ovplyvniť výber konkrétneho typu laminátovej podlahy.

Výhody laminátovej podlahy:

  • Nižšia cena v porovnaní s drevenou podlahou.
  • Odolný a trvácny materiál, ktorý sa ľahko udržuje.
  • Takmer na nerozoznanie od dreva či kameňa.
  • Dá sa pokladať na pôvodnú podlahu – napr. na dlažbu.
  • Jednoduchá inštalácia.
  • Ekologický materiál.

Nevýhody laminátovej podlahy:

  • Pocitovo chladnejší materiál než drevo.
  • Nie je vhodná do vlhkých priestorov.
  • Pri chôdzi vydáva zvuk.
  • Nie je odolná voči tekutinám.
  • Nedá sa renovovať.

Drevená podlaha

Drevo je klasika, ktorá nikdy nevyjde z módy. Tento prírodný materiál navodzuje príjemný pocit útulnosti a hrejivosti, ktorý sa nedá nahradiť žiadnym iným materiálom.

Neexistuje štýl bývania, do ktorého by sa drevo nehodilo – či už ide o rustikálny, vidiecky, moderný alebo minimalistický štýl, drevená podlaha je vždy nadčasová a príťažlivá. A keďže každý kus dreva má iný vzor a odtieň, ktorý mu príroda nadelila, vaša drevená podlaha bude vždy originálna a jedinečná.

Drevená podlaha
Zdroj foto: Egger – drevené podlahy Egger nájdete v sieti WOODCOTE Interiérové Štúdio

Prírodný vzhľad a pohodlie

Drevo je prírodný materiál, ktorý dokáže „dýchať“ a prispieva k vytvoreniu zdravého a príjemného vnútorného prostredia. Na rozdiel od niektorých umelých materiálov neuvoľňuje do prostredia žiadne škodlivé látky, čo je obzvlášť dôležité pre alergikov a rodiny s malými deťmi.

Pri správnej údržbe a ošetrení môže drevená podlaha vydržať desaťročia, ba dokonca generácie. A v prípade, že sa na povrchu objavia škrabance alebo iné známky opotrebenia, drevenú podlahu je možné renovovať – prebrúsením a následným ošetrením získa zase svoj pôvodný lesk a krásu.

Zvýšenie hodnoty vašej nehnuteľnosti

Vedeli ste, že domácnosti s kvalitnými drevenými podlahami sú často vnímané ako luxusnejšie a na trhu s nehnuteľnosťami sú viac žiadané? Ak je možnosť, že by ste svoj dom alebo byt v budúcnosti predávali, drevená podlaha je investíciou, ktorá sa vám môže výrazne oplatiť.

Drevená podlaha má aj svoje akustické kvality – zvuk klavíra či huslí bude znieť v miestnosti s drevenou podlahou o niečo lepšie.

Trojvrstvová drevená podlaha – prečo je čoraz viac obľúbená?

V súčasnosti je veľmi obľúbená veľkoplošná trojvrstvová drevená podlaha, ktorá je vhodnou alternatívou voči masívnym dreveným parketovým podlahám. Skladá sa z troch vrstiev, pričom z tvrdeného dreva je len vrchná vrstva. Je stabilnejšia, odolnejšia voči zosychaniu a samozrejme aj lacnejšia než masívna drevená podlaha. Dá sa pokladať plávajúcim spôsobom a renovovať brúsením až 3 x.

Zdroj foto: Adobe Stock

Výhody drevenej podlahy:

  • Podlaha je na dotyk príjemne teplá, vhodná aj na chôdzu na boso.
  • Luxusný, nadčasový vzhľad.
  • Dlhšia životnosť a možnosť renovácie brúsením.
  • Ekologický, zdravý materiál.
  • Lepšia akustika, ktorá podporuje zvuk hudby.
  • Menšie usadzovanie prachu – vhodná pre alergikov.

Nevýhody drevenej podlahy:

  • Vyššia cena v porovnaní s laminátom.
  • Potrebné ošetrenie aspoň 1 x za rok.
  • Citlivo reaguje na výkyvy vo vlhkosti a teploty vzduchu.
  • Nižšia odolnosť pri spadnutí ťažkých predmetov, časom sa do materiálu  „vpíšu“ aj obrysy položeného nábytku.

Vinylová podlaha

Vizuálne atraktívna, výnimočne odolná a údržbovo nenáročná. Taká je vinylová podlaha, ktorej popularita je aktuálne na vzostupe. Nemýľte si ju však s klasickým linoleom, ktoré vykúka spod kuchynského stola v starých panelákových bytoch.

Linoleum má iné zloženie než vinyl, býva jednofarebné alebo melírované a vizuálne menej presvedčivé. Časom viditeľne stráca lesk a vysychá, pod vplyvom slnečného žiarenia môže dokonca žltnúť či tmavnúť. Na rozdiel od linolea, vinylová podlaha je vyrobená z polyvinylchloridu (PVC) a skladá sa z viacerých vrstiev. Vrchná nášľapná vrstva je odolná voči poškriabaniu, nasleduje dekoratívna vrstva a spodnú časť vinylu tvorí flexibilná podkladová vrstva. Luxusné vinylové podlahy však môžu mať pokojne 4-8 vrstiev. Vďaka vrstveniu a zloženiu je tento typ podlahovej krytiny dostatočne odolný, ale zároveň flexibilný a trvácny. Kvalitná vinylová podlaha vydrží až 20 rokov.

Vinylová podlaha Gerflor
Zdroj foto: Gerflor – nájdete v sieti WOODCOTE Interiérové Štúdio

Vinylová podlaha = široká škála dekorov

Vinylová podlaha môže byť po vizuálnej stránke takmer vernou kópiou, dreva, kameňa, mramoru alebo iných luxusných podlahových materiálov. Vďaka širokej palete vzorov, textúr, odtieňov a dekoratívnych doplnkov si môžete doslova vyskladať podlahu snov – či už modernú alebo naopak retro. Na trhu nájdete aj vinylové podlahy, ktoré majú krásny vintage vzhľad a pripomínajú staré opotrebované drevo. Jedinečný dizajn môžete podčiarknuť napríklad aj rôznymi dizajnovými pásikmi či vkladaním okrasných bordúr.

Vinyl click podlaha – najľahšia montáž

Vinylové podlahy sa predávajú buď ako celo-vinylové podlahy (kladené ako plávajúca podlaha tzv. click systémom) alebo ako dielce, ktoré sa lepia. Celo-vinylové dielce majú štandardne hrúbku 2 mm alebo 2,5 mm a montujú sa lepením. Vyžadujú si však dokonale rovný a hladký povrch pod nimi. Ak takýto podklad doma nemáte, musíte pred lepením naniesť najprv vyrovnávajúcu nivelizačnú vrstvu. Inak by sa vám mohlo stať, že vaša nová vinylová podlaha ukáže všetky nerovnosti, ktoré sa skrývajú pod ňou.

Druhý typ, vinylová „click“ podlaha sa vyrába prevažne  v hrúbke okolo 4 mm. Jej montáž je podobná ako pri laminátovej plávajúcej podlahe – jednotlivé diely do seba hladko zapadajú vďaka click spojom. Tento typ je ľahší na montáž, ale aj o niečo drahší. Vinyl sa v tomto prípade kladie na podložku, ktorá vyrovná nerovnosti a zabezpečí dokonalý podklad pre vašu novú podlahu.

Pokiaľ ide o údržbu, vinylová podlaha je jasným víťazom. Stačí vlhká handra, ktorá zotrie nečistoty, a vinylová podlaha bude opäť žiarivo čistá. Cenovo sa vinylová podlaha pohybuje niekde medzi laminátovou a drevenou.

Pred kúpou si pýtajte technický list od výrobcu

Aby ste predišli prípadným problémom s krútivosťou či zvlnením podlahy, špeciálne pri vinylovej podlahe je dobré ešte pred kúpou preštudovať si technický list od výrobcu, resp. opýtať sa na parametre z technického listu priamo pracovníkov na pobočke. Pri lacných podlahách z veľkých reťazcov sa vám totiž môže stať, že kúpite podlahu, ktorá sa vám páči, ale po pokládke sa objavia nedostatky. Ťažko však budete reklamovať podlahu, ktorej „drobné odchýlky“ sú uvedené už v technickom liste. Aj preto sa oplatí kupovať podlahu v našom interiérovom štúdiu WOODCOTE, kde sa máte s kým poradiť aj o technických detailoch podlahy a pracovníci si na vás nájdu dostatok času.

Výhody vinylovej podlahy:

  • Príjemne teplá a tichá podlaha.
  • Pestrá škála dizajnov.
  • Nenáročné položenie bez nečistôt a prachu.
  • Odolná voči vode a vlhkosti (aj pri vytopení), bežným škrabancom a preliačinám.
  • Ľahko sa udržiava.
  • Poškodený kus ľahko vymeníte bez nutnosti rozoberať celú podlahu.
  • Dlhá životnosť a trvácnosť.
  • Ideálna na podlahové kúrenie.

Nevýhody vinylovej podlahy:

  • Niektoré typy podláh môžu obsahovať zdraviu škodlivé látky – vyberajte si podlahu s certifikátom o zdravotnej neškodnosti.
  • Pri nerovnej podlahe je potrebná podkladová nivelizačná vrstva, inak vinyl nepoložíte.
  • Niektoré typy podláh si vyžadujú profesionálnu inštaláciu.
  • Menšia odolnosť voči veľmi ostrým predmetom.

Korková podlaha

Korok je výnimočný prírodný materiál s pozoruhodnými vlastnosťami. Ide o kôru z dubu korkového, ktorá sa melie, lisuje a nakoniec formuje do plátov spojených živicou. Tak vzniká korok, ako ho poznáme a ktorý má všestranné použitie od zátok do fliaš, cez korkové stielky do topánok, módne kabelky až po podlahovú krytinu.

Korková podlaha
Zdroj foto: Jelinek Cork Group – nájdete v sieti WOODCOTE Interiérové Štúdio

Ekologický a zdravý domov vďaka korku

Korok je však aj dokonale obnoviteľný materiál. Lúpe sa z dubov, ktoré sa dožívajú až 300 rokov. Prvýkrát sa môže zo stromu olúpať, keď má 25 rokov, následne každých 9-10 rokov a vždy dorastie znova. Korok je teda ekologický materiál, ktorý si príroda „dopĺňa“ sama.

Hlavnou výhodou korkovej podlahyvýborné izolačné a antibakteriálne vlastnosti. Ak si do príbytku zvolíte korkovú podlahu, nielenže sa vám bude po nej krásne mäkko a príjemne chodiť, ale korok zabráni aj množeniu drevokaznému hmyzu, húb či plesní. Odpudzuje ako hmyz, tak aj prach. Je teda výbornou voľbou pre alergikov, ktorí chcú mať aj doma vnútri zdravé prostredie.

Jeho výhody oceníte aj v rodine s malými deťmi či staršími ľuďmi. Korok je totiž mäkký materiál, na ktorom sa pri páde nezraníte.  Batoľatám bude na korkovej podlahe krásne teplučko.

Môže korok navlhnúť?

A verili by ste, že nie? Ani navlhnúť, ani zhorieť. Korok neabsorbuje vodu a netvoria sa na ňom plesne, takže pri lepených korkových obkladoch nie je problém s vodou alebo vlhkosťou. Problém môže teoreticky nastať v kúpeľni, no predídete mu, ak si vyberiete tvrdý typ korku a podlahu pri pokladaní dokonale utesníte.

Aj korok má jednu špecifickú nevýhodu – ak je vystavený priamemu slnečnému žiareniu, môže typicky zožltnúť. Pre presune nábytku vás potom môže prekvapiť, že podlaha pod ním bude tmavšia než zvyšok miestnosti.

Nie je korková podlaha dizajnový prežitok?

Ak vám pri predstave korkovej podlahy ako prvé napadne všedný dizajn korkovej zátky, nemôžete sa mýliť viac. Dnešné moderné korkové podlahy sú dostupné ako dlaždice a dosky vo viacerých štýloch, farbách a veľkostiach. Môžu imitovať dreviny ako dub či smrek alebo si zachovať svoj prírodný charakter. Veľmi pekne v interiéri ukážu svetlé odtiene, ktoré opticky zväčšujú priestor.

Záruky výrobcov korku sa pohybujú od 10 do 25 rokov, ale kvalitná korková podlaha môže pokojne vydržať aj okolo 30 či 40 rokov.

Výhody korkovej podlahy:

  • Korková vrstva je hypoalergénna a antimikrobiálna.
  • Je antistatická a odpudzuje hmyz.
  • Výborné izolačné a akustické vlastnosti.
  • Ekologický a obnoviteľný zdroj, ktorý je ľahko odbúrateľný.
  • Korok je vďaka mäkkosti ideálny pre ľudí náchylných na pády – ako sú deti a starší ľudia.
  • Hrejivá a tichá podlaha.
  • Zabezpečuje výbornú zvukovú izoláciu.

Nevýhody korkovej podlahy:

  • Nízka životnosť – málo odolný voči poškriabaniu od domácich zvierat či nábytku.
  • Aby dokonale tesnila pred vodou, vyžaduje utesnenie každých 5 až 7 rokov.
  • Pod vplyvom priameho slnečného svetla má tendenciu blednúť.
  • Mäkší materiál – aby bol odolný, musí sa povrchovo upraviť.

Na čo ešte myslieť pri výbere podlahy?

Hlavné výhody a nevýhody rôznych typov podlahových materiálov už poznáte. Na čo ešte myslieť? Jednou z najčastejších otázok pri kúpe podlahy, je ako zvoliť materiál podlahy v závislosti od miestnosti? Nie je totiž žiadnym tajomstvom, že každá miestnosť si vyžaduje iný prístup: iné nároky na podlahu bude mať kúpeľňa, kde sa potrebujete chrániť pred vlhkosťou, a iné napr. kuchyňa, kde treba chrániť podlahu pred poškodením od padajúcich príborov. Vhodné je premyslieť si aj kompatibilitu drevenej, laminátovej, vinylovej či korkovej podlahy s podlahovým kúrením.

Buďte preto pri výbere podlahy obozretní a využite odborné znalosti našich kvalifikovaných pracovníkov, ktorí vám radi poradia na ktorejkoľvek z našich pobočiek.


Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *